Staatssecretaris Wiebes moet de accijnsverhogingen op brandstoffen, tabak en alcohol zo snel mogelijk terugdraaien. De bewindsman moet echt niet wachten op een evaluatie in mei die uitwijzen zal dat de accijnsverhoging geld kost in plaats van geld oplevert. Volgens de Bovag, dat onderzoek liet doen door Bureau Ecorys, heeft het Rijk in januari 65 miljoen (45 miljoen accijns en 20 miljoen btw) misgelopen, omdat er circa 90 miljoen liter brandstof minder werd getankt in de grensregio's.

Als Den Haag de accijnsverhoging niet terugdraait, verliest het jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan inkomsten, wist Jan Bessembinders van Bovag maandag in het Sluisse belfort te melden. De verdere economische schade in de vorm van banenverlies rekende hij dan nog niet eens mee.
Hans Biesheuvel, voorman van Ondernemend Nederland (ONL), die het accijnscongres in Sluis op touw had gezet, vindt dat de staatssecretaris dat soort harde cijfers niet kan negeren. Dinsdag staat hij - zo zei hij - bij Wiebes op de stoep om hen de petitie te overhandigen, waarin ondernemers, tankstationhouders,slijters, politici en burgers het kabinet vragen de gewenste evaluatie versneld uit te voeren en de gewraakte maatregel ongedaan te maken.

[gallery columns="4" ids="402,405,404,403"]

CDA-fractievoorzitter en Sluisse lijstduwer Patricia de Milliano, die al sinds begin dit jaar ijvert voor het ongedaan maken van de accijnsverhoging, tekende in het Belfort samen met VVD’er Kees Bierens en Nico Heijmans van de Brabantse SP de petitie.
Tijdens de bijeenkomst in Sluis - die overigens door slechts een tiental pomphouders werd bijgewoond en dertig anderen - presenteerde de Bovag voor de sector pijnlijke cijfers. Het gros van de 600 geënqueteerde tankstationhouders heeft problemen met omzetdalingen oplopend tot dik 25 procent minder benzineomzet en ruim 20 procent minder tabakwaren die over de toonbank gaan.
Als dit zo doorgaat, dan wordt er dit jaar een miljard liter minder omgezet in Nederland en verliest de Staat 1,1 miljard aan inkomsten.
Patricia de Milliano vestigde tijdens de bijeenkomst nog even de aandacht op ene vergeten groep ondernemers die ook door de accijnsverhogingen bitter hard getroffen zijn; de loonbedrijven. Haar oproep werd door een ondernemer uit de sector bevestigd. “Wij zijn nu drie keer achtereen gepakt. Eerst met de BTW-verhoging naar 21 procent, vervolgens met de rode diesel die we niet meer mogen tanken, dat is nu gewoon witte en nu nog eens met die accijnsverhogingen. Straks krijgen we een situatie dat de oogst in Zeeuws-Vlaanderen wordt binnengehaald door Belgische loonbedrijven, omdat die niet met die lastenverzwaringen te maken hebben gehad”, voerde de ondernemer aan.
Uiteindelijk pleitten alle partijen aanwezig wel voor een harmonisatie van de accijnstarieven tussen Nederland, België en Duitsland.