CDA Sluis is trots op de manier waarop vluchtelingen opgevangen worden in de crisisopvang in Cadzand-Bad. De gemeente Sluis heeft zaterdagavond bevestiging gehad van het COA dat de locatie in Cadzand gebruikt zou gaan worden als 72 uurs crisisopvang. Er is door de ambtenaren, vrijwilligers, burgemeester en wethouders enorm veel werk verzet om deze tijdelijke opvang te bewerkstelligen zodat maandag de vluchtelingen ontvangen konden worden.

Afgelopen dinsdag is door een aantal raadsleden de opvanglocatie bezocht, namens CDA Sluis waren Leen Kamphuis en Sjaak de Hullu aanwezig.

“We mogen trots zijn op de ambtenaren hoe die op zo’n korte termijn deze crisis opvang gerealiseerd hebben samen met vrijwilligers uit de gemeente Sluis, uit andere delen van de provincie en het rode kruis. We zijn blij met de brede steun o.a. van de dorpsraad en diverse verenigingen, deze is van wezenlijk belang. Hoewel de sporthal formeel gemeentelijk eigendom is, is deze steun onmisbaar. Daarnaast hebben we gezien dat er veel initiatieven opgepakt worden, diverse mensen hebben kleding gebracht, bakker Leurgans heeft dinsdag bolussen en koeken gebracht, woensdag werden er door vrijwilligers pannenkoeken en pizza's gebakken en de catering wordt verzorgd door foodplaza. De apotheek is meerdere keren langs geweest evenals de dokter. Daarnaast zijn er spontane aanmeldingen van mensen om op enigerwijze ook maar van dienst te kunnen zijn.”

De groep in Cadzand is al meerdere malen verhuisd en bestaat voor een groot deel uit kinderen. “Het is aangrijpend om te zien hoe moeders met jonge kinderen in de sporthal moeten verblijven, er is 0,0 privacy. De kinderbedjes op een rij laten dat duidelijk zien. De mensen zijn vermoeid en komen weinig tot rust aangezien ze uit tassen moeten leven om na 72 uur weer te vertrekken, in de groep zijn ook 1 of 2 zwangere vrouwen aanwezig, juist voor hen is rust zo belangrijk.”

In de sporthal is een WIFI verbinding en stopcontacten aangelegd, “Als ik morgen moest vluchten zou mijn telefoon en oplader het eerste zijn wat ik mee zou nemen, een paar goede kleren aan en op weg. We hebben gezien dat door de WIFI verbinding mensen contact kunnen houden met hun familie, via internet kun je tegenwoordig gratis bellen. Er zitten een aantal jongeren in de groep die zo in contact blijven. Daarnaast zorgt het ook voor een stukje rust en afleiding.” Aldus Sjaak de Hullu.

Via deze weg wil CDA Sluis iedereen die op enige wijze betrokken is bij de opvang bedanken voor de inzet. Met name de medewerkers van de Gemeente Sluis, vrijwilligers en donateurs.